Hollolan Hyvinvointivaliokunnan ensimmäinen vuosi

Hollolan Hyvinvointivaliokunnan ensimmäinen vuosi tällä valtuustokaudella on takana. Viime elokuusta lähtien olen saanut kunnian toimia valiokunnan puheenjohtajana. Hyvinvointivaliokuntaan on perussuomalaisista kuulunut itseni lisäksi jäseninä Ville Mikkola ja Petri Palo sekä varajäseninä Leea Jokinen, Petri Puttonen ja Pertti Salonen. Yhteensä jäseniä on valiokunnassa 11 ja esittelijänä toimii Hollolan hyvinvointijohtaja Kim Stömmer.

Jo ensimmäisestä hyvinvointivaliokunnan kokouksesta lähtien minulle oli selvää, että tämän porukan kanssa tulee mielenkiintoisia ja antoisia keskusteluja ja päätöksiä. Tämä tunne on vuoden mittaan vahvistunut entisestään. Olemme luoneet hyvän, rennon toisiamme kunnioittavan keskustelukulttuurin, jossa on myös ollut huumoria ja naurua mukana.

Ryhmämme jäsenet ovat osoittaneet erityisen pohtivaa, rohkeaa ja aktiivista osallistumista. Yhtenä voisin mainita valtuustoaloitteen Hollolaan muuttavien vauva- ja muuttorahasta (alunperin Tuija Brax, vihr). Koska talousarviossa ei ole varattu erillistä määrärahaa, näki ryhmämme kuitenkin tämän positiivisena mahdollisuutena ja teki muutosehdotuksen, jossa ei annettaisikaan rahaa, vaan hyvityksenä hyvinvoinnin palvelualueen jo tuottamista palveluista. Ehdotuksemme sai yksimielisen kannatuksen. Tämä pilotoidaan vuosina 2023-24.

Sote-uudistuksen myötä jatkossa hyvinvoinnin palvelualue tulee olemaan suurin rahan käyttäjä kunnassa. Uhkana kuitenkin on, että se on myös ensimmäinen, johon säästöt iskevät. Sen vuoksi, jotta pystymme tulevaisuudessakin panostamaan monipuoliseen ennaltaehkäisevään työhön (liikunta, ruoka, mieli, terveys) sekä mm. lasten ja nuorten onnistuneen koulupolun toteutumiseen, kaikkien kuntalaisten turvalliseen arkeen, perheiden tukemiseen, tulee tarkasti pohtia, mihin rahamme laitetaan lisäämättä velkataakkaa.

Erityisopetus, kolmiportainen tuki, varhainen puuttuminen, harrastamisen Suomen malli, opetukseen ja oppimiseen panostaminen, koko oppivelvollisuusajan tukeminen, tässä joitakin nostoja, jotka tulevat olemaan entistä suuremmassa roolissa tulevaisuudessa. Kun oppilasmäärät vähenevät, vähenee samassa tahdissa myös valtiolta saama avustus. Kuitenkin Hollolassa koulujen ryhmäkoot ja tuntikehys halutaan pitää keskiarvoa pienempänä sekä panostaa kasvatukseen ja opetukseen, erityisopettajiin, ohjaajiin ja koulunuorisotyöhön.

Syksyn tullen paneudumme uusin voimin tuleviin em. haasteisiin ja Hyvinvointivaliokunnallemme kuuluviin tehtäviin ja päätöksentekoon. Hyväksytyn kuntastrategian jalkauttamista tulemme myös odottamaan mielenkiinnolla. Tulemme jatkamaan myös monipuolista yhteistyötä muiden valtuutettujen sekä viranhaltijoiden kanssa.

Hyvää ja aurinkoista kesää!

Pia Salo

Hyvinvointivaliokunnan pj.

Kunnanvaltuutettu

Kirjoitettu 27.6.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa