Yhtenäinen linja on säilytettävä Salpakankaalta Vipusenkadulle

Toisen asteen koulutus muuttuu pakolliseksi ja maksuttomaksi. Opiskelupolun kaikinpuolinen tukeminen on tärkeää. Ongelmahan ei välttämättä ole siinä, ettei toiselle asteelle haettaisi, vaan se, että siellä pysyttäisiin ja saataisiin tutkinto suoritettua.

Tämän ongelman kanssa painivat toisen asteen opettajat päivittäin. Ammatillisen koulutuksen jatkuva haku, yksilölliset opintopolut, HOJKS, perusasteelta juontavat oppimisongelmat, ulkopuoliset houkuttimet, teini-iän ja nuoruuden muut tuomat henkilökohtaiset haasteet, opetusresurssin jatkuva pienentäminen ja ryhmäkokojen kasvattaminen, ei kiinnostava ala. Tässä on niitä todellisia ongelmia. Olen ollut 7 vuotta ammatillisessa koulutuksessa opettajana ja ryhmänohjaajana, joten uskoisinpa tietäväni hyvin vahvasti, mistä puhun.

Lahden seudun liikenteen suuressa joukkoliikennemuutoksessa vuodesta 2018 lähtien ja jonka toteutus alkoi viime vuoden kesällä, Salpauksen Vipusenkadun opiskelijat olivat kokemassa huononnuksen koulukuljetuksiin.

Muistutuksena sen verran, että muutos olisi aiheuttanut sen, että Hollolan kyliltä koulukuljetuksilla tulevat olisivat joutuneet vaihtamaan 2 kertaa linja-autoa päästäkseen aamulla kouluun Vipusenkadulle, Salpakankaalla ja Lahden torilla. Salpauksen rehtori Päivi Saarelaisen ja Hollolan kunnan lausunnot saivat aikaan sen, että pienellä reittimuutoksella yhtenäinen kulku Salpakankaalta Vipusenkadulle säilyi edelleen.

Sopimuskausi on 31.5.2026 saakka, jatko-optiomahdollisuus 3 vuotta. Sopimuksessa lukee tosin, että ”Kohdetta kilpailutettaessa on otettu huomioon muokata kohteen sisältöä runkolinjaston tullessa voimaan”. Tätä asiaa kysyin elinvoimavaliokunnan kokouksessa syksyllä 2018, jolloin esittelijänä toiminut Hollolan kunnan kuljetuskoordinaattori sanoi, että ”ei niitä reittejä ihan lähivuosina aleta muuttamaan”… Tähän virkamiehen sanaan olen luottanut…

Sopimuksessa on myös ”Hyvät joukkoliikenteen palvelut ovat tärkeä kuntien elinvoimaisuuden mittari ja kilpailukykytekijä. Toimivat joukkoliikenneyhteydet lisäävät työllisyyttä ja työvoiman liikkumista sekä palveluiden ja esimerkiksi oppilaitosten houkuttelevuutta. Toimiva joukkoliikenne lisää alueiden vetovoimaa ja houkuttelevuutta.” Ovatko nämä vain kauniita sanoja? Unohdetaanko taas opiskelijat?

Nyt kuitenkin tämä yhtenäinen linja ollaan jälleen kerran lakkauttamassa. Syynä säästöt ja vähäinen käyttäjämäärä. Onko näin?

Säästöt? Valtuustoseminaarissa 7.9.20 esiteltiin erilaisia säästötoimenpiteitä. Tätä ei mainittu siellä missään. Mikä on hinta, jos opiskelu keskeytetään huonojen kulkuyhteyksien vuoksi?

Vähäinen käyttäjämäärä? Linjamuutos tuli viime elokuussa, koronan vuoksi koulut menivät kiinni maaliskuussa, eli puoli vuotta ehdittiin tätä linjaa käyttää. Miten voidaan tehdä puolen vuoden käytön perusteella johtopäätös, että tämä on turha linja?

Valtuustoaloite: Hollolan kunnan tulee tukea yhtenäistä opintopolkua ja koulumatkan vaivattomuutta. Yhtenäistä linjaa ei saa katkaista Salpakankaalta Vipusenkadun Salpauksen pisteeseen. Yhtenäinen linja tulee säilyttää vähintään sopimuskauden ajan 31.5.2026 saakka, tai aikaisemmin voidaan lakkauttaa vain siinä tapauksessa, että Salpaus luopuu Vipusenkadun toimipisteestä.

Pia Salo 21.9.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa